- Cihaz
- Nothing Phone (2a)
- Nothing OS Sürümü
- 3.2
- Kulaklık
- Diğer
Birkaç gün önce, Alphabet'e ait teknoloji devi Google, yapay zekayı kullanma biçiminde bir revizyona gittiğini duyurdu. Özetle şirket, zarara yol açması muhtemel teknolojileri, silah geliştirmek için kullanılabilecek teknolojileri ve uluslararası normları ihlal edebilecek gözetim teknolojilerini kullanmama konusundaki literatürü rehber ilkelerinden çıkardı.
Google'ın Yapay Zeka Geliştirme Politikalarındaki Değişiklik Ne?
6 Şubat 2025 Salı günü yayınlanan bir blog gönderisine göre şirket, çeşitli alanlarda teknolojiye yönelik sürekli artan talep ve "giderek karmaşıklaşan jeopolitik ortamda yapay zeka liderliği için yaşanan küresel rekabet" nedeniyle yapay zeka politikasını değiştirdi. Google'ın Yapay Zeka İlkeleri artık üç temel tema üzerine kurulu: Cesur İnovasyon, Sorumlu Geliştirme ve Dağıtım ve İşbirlikçi İlerleme.
Yapay zeka geliştirme ilkeleriyle ilgili yeni blog gönderisinde belirtildiği gibi şirket, artık "kullanıcı hedefleri, sosyal sorumluluk ve uluslararası hukuk ve insan haklarının yaygın olarak kabul görmüş ilkeleriyle uyum sağlamak için uygun insan gözetimi, durum tespiti ve geri bildirim mekanizmaları" uygulayacak. Ancak önceki yönergelerin bir parçası olan aşağıdaki noktaları belirtmiyor.
Yapay Zeka Silahlandırma Yasağı, En Son Yapay Zeka Geliştirme Yönergelerinde Kayıp
Önceki yapay zeka geliştirme yönergelerinde Google'ın "belirtilen uygulama alanlarında yapay zeka tasarlamayacağı veya dağıtmayacağı" belirtiliyordu:
- Genel olarak zarara neden olan veya neden olması muhtemel teknolojiler.
- Başlıca amacı veya uygulaması insanlara zarar vermek veya doğrudan zarar vermeyi kolaylaştırmak olan silahlar veya diğer teknolojiler.
- Uluslararası kabul görmüş normları ihlal eden gözetim için bilgi toplayan veya kullanan teknolojiler.
- Amacı uluslararası hukukun ve insan haklarının yaygın olarak kabul görmüş ilkelerine aykırı olan teknolojiler.
Dahası bu durum, yapay zekanın çeşitli alanlarda etik kullanımı hakkında soruları gündeme getiriyor ve bu durum teknoloji kullanımını modern savaşta doğrudan veya dolaylı olarak etkileyebilir. Teknolojisinin jeopolitik veya gözetim avantajları elde etmek için potansiyel kötüye kullanımının kapılarını açıyor. Google'ın sonraki tüm adımlarını azami dikkatle atacağını içtenlikle umuyoruz.
Şimdilik şirketin Gemini sohbet robotu ve Android kullanıcıları için yapay zeka asistanı, özellikle Galaxy S25 serisi ve diğer akıllı telefonlarda iyi gidiyor gibi görünüyor.