Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

Hindistan akıllı telefon üretiminde küresel güç mü oluyor?

NothingForum - Teknolojiye Farklı Bakanların Buluşma Noktası

Dr. Android

⚪⚫🔴
Yönetici
Admin
Cihaz
Nothing Phone (2a)
Nothing OS Sürümü
3.2
Kulaklık
Diğer
Dünya nüfus sıralamasında zirveye yerleşen Hindistan, 1.4 milyarı aşan nüfusuyla sadece kalabalık bir ülke değil, aynı zamanda dev bir pazar ve üretim üssü olma potansiyeli taşıyor. Nüfusunun neredeyse dörtte birinin 15-29 yaş aralığında olması ve bir diğer dörtte birlik kısmın ise 0-14 yaş grubunda bulunması, Hindistan'ı özellikle teknoloji ürünleri için oldukça cazip bir pazar haline getiriyor. Genç neslin elektronik ürünlere olan yoğun ilgisi ve tüketim gücünün artmasıyla birlikte, Hindistan'ın elektronik sektörü önemli bir büyüme ivmesi yakalamış durumda. Devletin sektörü küresel liderliğe taşıma hedefiyle başlattığı çeşitli girişimler de bu büyümeyi destekliyor. 2022 Ocak ayında hükümet, 2025-26 yılına kadar 300 milyar ABD doları elektronik üretimi hedefini belirledi ve özellikle akıllı telefon ihracatını artırmaya odaklandı. Bu stratejik yaklaşım, Hindistan'ın dünyada en büyük ikinci cep telefonu üreticisi konumuna yükselmesine ve ülke içinde 200'den fazla üretim tesisinin faaliyet göstermesine olanak sağladı. Tüketici harcamalarının artmaya devam etmesi, uluslararası şirketler için Hindistan'ın büyüyen pazarına giriş konusunda önemli fırsatlar sunuyor.

Hindistan'ın Akıllı Telefon Üretim Pazarı: Yükseliş Rakamlarla

2014-15 yıllarında Hindistan'ın yerli cep telefonu üretimi, toplam iç talebin yalnızca %25'ini karşılıyordu. Ancak son on yılda, Hindistan'ın cep telefonu üretimi, Üretimle Bağlantılı Teşvik (PLI) şeması ve "Hindistan'da Üret" programı gibi hükümet girişimlerinin etkisiyle önemli ölçüde büyüdü. 2015 mali yılında 3 milyar ABD doları olan üretim hacmi, 2024 mali yılında 4,1 trilyon Rupi'ye (49,27 milyar ABD doları) ulaştı. Bu etkileyici büyüme, Hindistan'ın iç cep telefonu talebinin %97'sini karşılamasına yardımcı oldu.

2018-19'da yerli üretim talebe eşit hale geldi ve Mart 2020'de PLI şemasının uygulamaya konulmasından bu yana, yerli üretim kademeli olarak artarak 2023-24'te 30 milyar ABD dolarından 49 milyar ABD dolarına yükseldi. Ayrıca, cep telefonu ihracatı 2022-23'te bir önceki yıla göre %91'lik bir büyüme göstererek akıllı telefonları Hindistan'ın en çok ihraç edilen beş ürünü arasına yerleştirdi. Ticaret Bakanlığı verilerine göre, Hindistan'ın akıllı telefon ihracatı 2023-24'te %42 daha artarak 2022-23'teki 11,1 milyar ABD dolarından 15,6 milyar ABD dolarına ulaştı ve ülkenin en büyük dördüncü ihracat kalemi haline geldi. Ek olarak, Hindistan 2022'de dünyanın en büyük altıncı cep telefonu ihracatçısı konumuna yükseldi. Bu büyüme, hükümetin iddialı elektronik sektörü hedefleriyle uyumlu olup, bu hayati sektörde devam eden politika değerlendirmesi ve desteğinin gerekliliğini vurgulamaktadır.

1742199998420.png

Akıllı Telefon Üretiminin İtici Güçleri: Hindistan'ın Başarısının Sırları

Hindistan'ın akıllı telefon üretimindeki yükselişinin arkasında birden fazla faktör bulunuyor. Bunların en önemlileri:

• Devlet Girişimleri:
    • Üretimle Bağlantılı Teşvik (PLI) Şeması: Nisan 2020'de başlatılan PLI şeması, üretim seviyelerine göre mali teşvikler sunarak, üreticileri üretimi artırmaya ve yerel tesislere yatırım yapmaya teşvik ederek Hindistan'daki cep telefonu üretimini önemli ölçüde destekledi. Akıllı telefonlara yönelik şema kapsamında şirketler, üretim hedeflerine ulaştıktan bir yıl sonra teşviklerden yararlanabiliyor. Şu ana kadar hükümet, şema kapsamında yaklaşık 2.500 crore Rupi (300,41 milyon ABD doları) ödeme yaptı. Samsung'a ilk yıldaki hedefleri karşıladığı için 500 crore Rupi (60,08 milyon ABD doları) ve Apple ile Dixon'ın üç sözleşmeli üreticisine 2.000 crore Rupi (240,33 milyon ABD doları) ödeme yapıldı. Bu şema, Dixon Technologies, Foxconn, Apple ve Samsung gibi büyük küresel akıllı telefon şirketlerini Hindistan'a çekerek rekabeti teşvik ediyor ve teknoloji transferini yerel iş gücüne hızlandırıyor.

• Aşamalı Üretim Programı (PMP): Hindistan hükümeti, cep telefonlarının yerli üretimini teşvik etmek için Mayıs 2017'de PMP şemasını başlattı. Bu şema, büyük ölçekli üretimi teşvik etmeyi ve mobil cihazlar için güçlü bir yerel üretim ekosistemi oluşturmayı amaçlıyordu. Hindistan gibi ülkelerde tarifelerin temel amacı, yerel endüstrileri desteklemektir. Elektronik sektöründe tarifeler, PMP doğrultusunda yerel üretimi kademeli olarak artırmak için tasarlandı.

• Hindistan'da Üret (Make in India): 2014 yılında başlatılan merkezi hükümetin "Hindistan'da Üret" girişimi, 2014'ten 2022'ye kadar 2 milyar adedi aşan yerli üretim cep telefonu sevkiyatlarını önemli ölçüde artırdı. Küresel araştırma firması Counterpoint'in bir raporu, Hindistan'dan yapılan cep telefonu sevkiyatlarının bu dönemde %23'lük bir YBBO (Yıllık Bileşik Büyüme Oranı) yaşadığını gösteriyor.
  • Çin+1 Trendi: Jeopolitik gerilimler nedeniyle riski azaltmak, tek bir ülkeye bağımlılıktan kaynaklanan tedarik zinciri sorunlarını gidermek ve üretim ile tedarik zincirlerini Çin dışına çeşitlendirmek isteyen ülkeler için Hindistan, yükselen bir pazar olması nedeniyle öne çıkan bir seçenek olarak görülüyor. Çin+1 trendi, Hindistan için faydalı oluyor çünkü ülke cep telefonu ihracatında Çin ile arasındaki farkı kapatıyor. Son ticaret verileri, Çin ve Vietnam'ın 2023-24'te sırasıyla %2,78 ve %17,6 ihracat düşüşü yaşarken, Hindistan'ın ihracatının %40'ın üzerinde büyüdüğünü gösteriyor. Uluslararası Ticaret Merkezi'ne göre, 2023-24'te Çin'in cep telefonu ihracatı 3,8 milyar ABD doları azalırken, Vietnam'ın ihracatı bir önceki yıla göre 5,6 milyar ABD doları düştü. Ancak Hindistan'ın cep telefonu ihracatı 4,5 milyar ABD doları arttı. Bu veriler, Hindistan'ın her iki ülkenin ihracatındaki toplam düşüşün neredeyse yarısını telafi ettiğini gösteriyor.

1742200014675.png

• İç Talep: İç talep, geniş bir tüketici tabanı ve artan harcanabilir gelirleri harekete geçirerek Hindistan'daki cep telefonu üretimini destekliyor. Sağlıklı iç talep ve uluslararası pazardan gelen artan talep, üreticileri üretimi artırma konusunda motive ediyor. ICEA'ya göre, Hindistan'ın iç talebi, FY14'te 12 milyar ABD dolarından FY24'te 36 milyar ABD dolarına çıkarak %13'lük bir YBBO ile büyüdü.

• Üretim Maliyeti: Hindistan'daki maliyet açısından verimli iş gücü, üretim maliyetlerini düşürerek cep telefonu üretimini önemli ölçüde artırıyor ve üreticilerin ürünleri daha iyi fiyatlarla sunmasına olanak tanıyor. Bu maliyet etkin ortam, özellikle PLI şeması gibi devlet destekleriyle hem yerli hem de yabancı yatırımları ülkeye çekiyor. Ek olarak, şirketlerin artan talebi yüksek maliyetlere katlanmadan karşılamak için üretimi ölçeklendirmesine olanak tanıyor. Sektör aynı zamanda çok sayıda istihdam yaratıyor. Raporlara göre, sektör yaklaşık 500.000 iş yarattı ve FY25'e kadar 150.000-200.000 ek doğrudan ve dolaylı iş yaratması bekleniyor ve böylece sektörün ekonomik büyümesine katkıda bulunuyor.

• Küresel Rekabet Gücü: Hindistan, üretim ölçeğini artırarak ve küresel değer zincirlerine (KDZ'ler) aktif olarak katılarak cep telefonu üretiminde rekabet gücünü artırıyor. Tedarik zincirlerini güçlendirmek için önemli bileşenler ve alt montajlardaki tarifeleri azaltmak gerekiyor. 2024-25 Birlik Bütçesi, cep telefonları, PCB'ler ve şarj cihazlarındaki temel gümrük vergisini %20'den %15'e düşürerek ve aynı zamanda akıllı telefon üretimi için gerekli kritik mineralleri ve girdileri muaf tutarak önemli adımlar attı. Bu önlemlerin, yerel üretimi güçlendirmesi ve basitleştirilmiş tarifeler yoluyla endüstri talepleriyle uyumlu hale gelmesi bekleniyor.
Zorluklar: Aşılması Gereken Engeller

Elektronik ihracatı büyük ölçüde, çoklu montaj aşamalarını ve çeşitli beceri gereksinimlerini içeren küresel değer zincirleri (KDZ'ler) tarafından yönlendiriliyor. Üretimi ve ihracatı artırmak için Hindistan'ın sağlam bir yerel ekosistem geliştirmeye odaklanan stratejik bir orta vadeli yaklaşıma ihtiyacı var. Gerekli becerileri ve teknolojik yetenekleri teşvik ederek, yerel şirketler KDZ'lere daha iyi entegre olabilir ve böylece konumlarını güçlendirebilirler. Gelişen bir yerel ekosistem, firmaların ve küresel markaların üretimi ve ihracatı etkili bir şekilde ölçeklendirmesini de sağlayacaktır.

Hindistan, kendilerini elektronik ihracatında küresel lider olarak kabul ettirmiş Çin ve Vietnam gibi ülkelerden rekabetle karşı karşıya. 2022'de elektronik ihracatı Çin'in toplam ihracatının yaklaşık %27'sini ve Vietnam'ın yaklaşık %40'ını oluştururken, Hindistan'ın payı %4,7 idi. Bu fark, Hindistan'ın ülkedeki operasyonları optimize ederek elektronik ihracatını artırma konusunda büyük bir potansiyele sahip olduğunu gösteriyor. Rekabetçi üretime odaklanarak ve destekleyici bir ekosistem inşa ederek Hindistan, küresel elektronik pazarından daha büyük bir pay almayı hedefleyebilir.

Geleceğe Bakış: Parlak Bir Gelecek mi?

Hükümetin 2025-26'ya kadar 300 milyar ABD doları üretim hedefine ulaşma hedefiyle, Hindistan'ın elektronik sektörü büyüme için iyi bir konumda bulunuyor. Ve bu büyümenin önemli bir katkısının, bu üretimin %40'ını oluşturması beklenen cep telefonu üretiminden gelmesi öngörülüyor. Hindistan'ın cep telefonu ihracatı 2021-22'de ilk kez 5 milyar ABD dolarını aşarak 5,8 milyar ABD dolarına ulaştı ve bir sonraki yıl neredeyse ikiye katlandı. 2023-24'te Hindistan'ın cep telefonu ihracatı bir önceki yıla göre %42 artarak yukarı yönlü trendini sürdürdü. Akıllı telefonlar için PLI şemasının uygulamaya konulmasıyla birlikte 2021-22'den 2023-24'e kadar olan ihracat seviyeleri olağanüstüydü ve önceki yıllara göre çok daha güçlü bir büyüme ivmesi gösteriyor. Ek olarak, Hindistan yüksek ithalat ve nispeten düşük ihracat durumundan, ihracatın artık her yıl ithalatı aştığı bir duruma geçti. Hükümetin üretimi ve ihracatı artırmaya yönelik girişimleri, Hindistan'ı küresel bir üretim merkezi olarak konumlandırmak için hayati önem taşıyor. Bu stratejik yaklaşım yalnızca yerel büyümeyi desteklemekle kalmıyor, aynı zamanda Hindistan'ın küresel elektronik pazarındaki rekabet gücünü de artırıyor.

Hindistan pazarından pay almak için övmek gibi geldi bana biraz . Telefonlarda küresel güç Çin çoğu alanda olduğu gibi

Geri
Üst Alt