Uzun uzun açıklayıcı bir cevap vermişsiniz. Öncelikle emek ve bilgi paylaşımı için teşekkür ederim.her cümlemize katılıyorum elbette fakat markalar her ülke için ,ülkenin ekonomisi insanların davranışları beklentileri pazarın hızı vs vs göz önünde bulundurarak fiyatlandırma yapıyor. Mesela Netflix Google servisleri gibi. Samsung ta böyle yapıyor. Yani Amerika'da 10 USD satılan bir hizmet Türkiye'de 100 TL ye satılabilitor. 450tl +KDV 540 TL değil. Ben marka şirket kötülemiyorum. Aksine eleştiriyorum. 9bin TL ye geçen ay sattıkları nothing phone 1 şuanda 17 bin TL. Demekki satılabiliyor. Türkiye Büyük bir pazar. Ben halen nothing phone 3a için uydurmasyon bir ekran koruyucu kullanıyorum. Cmf watch almak istiyorum yok. Servis hizmetine gelirsek. Bu hizmeti vermek zorundalar zaten. Ekstra bir şey vermiyorlar. Ülkede kanun var.
Ben teşekkür ederim kıymetli düşüncelerinizi paylaştığınız için. Bahsettiğiniz markalar çok büyük markalar. Netflix ve Google'a hakim değilim fakat Samsung' dan yola çıkarak bilgimi aktarayım. Samsung'un Tr fiyatı yd fiyatlarından daha düşük olabiliyor, bunun sebebini sorguladığımda ise Samsung bir işlemci ürettirdiği zaman altı haneli sipariş veriyor, Nothing ise üç hanelilerde. Altı haneli sipariş sipariş verene verilen fiyat 100 dolarsa üç haneli sipariş verene bu fiyat 200 dolar oluyor.
Bu da tabi ki Samsung' un maliyeti epey düşürmesine sebep olan etkenlerden biri.
Ayrıca Samsung Ekranı, Bellek ve Depolama, Kamera Sensörleri, Batarya ve Diğer Yan Bileşenleri kendisi üretiyor bu da maliyetin çok düşmesine sebep olabiliyor. Samsung' un TR'de satılan ürünleri yd fiyatından daha ucuza satması ile ilgili soruma aldığım cevap ise şu; Samsung telefonlarından çok fazla satıldığı için satışı düşük olan ülkelerde de Samsung kullancısı çoğalsın diye zararına dahi satabildiğini öğrendim.
Bunu Nothing' de yapsın diye düşünmek en doğal hakkımız fakat size biraz Nothing' den bahsedeyim Nothing' in ilk telefonu Temmuz 2022'de piyasaya sürüldü. Aradan 4 sene dahi geçmemiş küçük bir şirket. Adını bu kadar duymamızın sebebi kurucusunun OnePlus'ta güzel işler yapması ve sosyal medyayı güzel yönettikleri için. Telefonun içerisindeki tüm bileşenleri dışarıdan alıyorlar. Tasarımı dahi Teen engineering firmasına yaptırıyor.
Nothing ve Teenage Engineering Güçlerini Birleştirdi: Gelecek Ürünler Tasarım Odaklı Olacak Teknoloji dünyası, yenilikçi yaklaşımlarıyla tanınan iki önemli ismin güçlerini birleştirmesiyle heyecan verici bir döneme giriyor. OnePlus'ın eski yöneticisi Carl Pei tarafından kurulan yeni tüketici...
nothingforum.com
Telefonda ise sadece yazılım kısmı Nothing' de. Bileşenlere karar veriliyor toparlanıyor ve Teen enginering'e gidiliyor ve bana bu bileşenleri yerleştirdiğimde bir telefon tasarla deniliyor. Yazılım kısmının bir kısmı ise OnePlus' tan transfer, bu yüzden yazılım kısmımız çok iyi.
Gelelim mali durumlara; Nothing Phone (3) çıkana kadar şirket çok güzel bir şekilde ilerliyordu fakat NP3 üretiminde harcanan maliyetler sebebi ile istenilen satış rakamlarına ulaşamadı ve şirket zarara uğradı. Bu samsung'da olsa etkilenmezdi fakat Nothing gibi henüz yeni bir firma için büyük bir sıkıntıya işaret ediyor. Bunu toparlayabilmek içinde epey uğraşıyorlar.(Telefonlara reklam ve bloatware app, fon toplama, lite model çıkartma vs)
Gelelim NP1 konusuna, NP1 ve CMF Phone 1'lerin 9 bin TL'ye satılması durumuna. Bilirsiniz İngiltere'de insanlar arabasına birşey oldumu yaptırmakla uğraşmazlar ya hurdaya atarlar ya da satarlar. Yeni cihaz alırlar.NP1'i eksi donanıma sahip bir cihaz olduğu için yd'de kimse almıyordu. Neden çünkü bizde Nothing Phone (3) 2 asgari ücretle alınabiliyorken, adamlar Nothing Phone (3)'ü bir gün çalışarak alabiliyordu. Bu yüzdende eski model telefonlara kimse bakmıyordu.
Nothing Phone (1) ve CMF stoklarını görüp fırsat bilen Evofone yetkiliside Dünyada kalan tüm stoğu TR'ye topladı.
Yurt dışında kimsenin suratına bakmadığı telefonlar ülkemizde ucuz fiyat diye binlerce sattı. Bence güzel bir hamle miydi evet mükemmeldi. Fakat 9 bin TL'ye satılan cihazların üretimleri 2022 10. ay bu da batarya performanslarının %30 düşmesi anlamına geliyor.
Ben eşime Evofone'dan Nothing Phone (1) almıştım yeni cihaz olduğu için batarya performansı hala süper. Şuan 17 bin tl'ye satılmasının sebebi de stokların azalması ve insanları Nothing Phone (3a) ve Nothing Phone (3)'e yönlendirmek.
Kullanıcı 17 bin TL'ye Nothing Phone (1)'e vereceğime 8 bin TL daha ekler yeni telefon alırım diyor. Her ne kadar tüketici olarak aldığım zamanlar yüksek fiyattan Nothing cihazları almış olsamda (Nothing Phone (2a) 14 bin TL idi, o ara param yoktu 16.500 TL'ye aldım, Nothing ear (open) şuan 3900 TL, ben 4950 TL'ye aldım) bu fiyatların düşeceğini biliyordum ama o an almam gerekiyordu aldım ve şuan Nothing ürünlerinin ne zaman indirime girip girmeyeceğini kestirebiliyorum neden mi çünkü 2 senedir firmayı takip ediyorum. Nothing' den dip fiyata ürün almak istiyorsanız Kasım'ı beklemelisiniz. Haricindeki aylar ise min 1000 - 2.000+ TL oynayacaktır.
Gelelim aksesuar konusuna, telefonlar çıkmadan önce Tr Nothing ekibi nabzı yokluyor. Alırım diyen kaç kişi var, yorumlar neler vs. Sürekli aktifler teknolojik sitelerde (epey,dh,youtube vs) Nothing Phone (3) çıkmadan önce herkes pahalı diyip almak istemiyordu aynı şekilde Nothing Phone (3a)'da, 2000 adet Nothing Phone (3a) geldiyse 2000 adette ekran koruyucusu geliyordu.
Sonuçta mantık olarak ülkede Nothing'i başka satan yok. Fakat şöyle de bir durum var, Yurdışıdan telefon alanlarda var ve ülkemiz insanı bir telefona 3 ekran koruyucusu, 3 kılıf aldığı içinde ister istemez stoklar bitiyor. Ben olsam Nothing'in yerinde getirirmiyim, getirmem şahsen telefonu satamadıktan sonra kılıfı satsam ne olacak. Satmak yerine kampanya yaparak NP3A kullanıcılarına hediye ettiler ilk başta.
CMF Watch konusunda ise tamamen ekosistem için yapılmış bir saat. Nothing saatinde çok fazla adet geleceğini düşünmüyorum bu arada ama yine de gelecek olması sevindirici.
Servis konusuna gelecek olursak ta, bu arada bende sizinle aynı görüşteyim yapmalılarda. Fakat ne yazık ki ülkemizde kanunlara uymayan bir sürü şirket var. iPhone' un TR'ye ilk geldiği zamanki servis ve müşteri kalitesi ile şimdiki kesinlikle aynı değil. Her türlü kılıfına uydurabiliyorlar. Bu tarz durumlar içinse herkesin gidebileceği tek yer THH.
Her ne kadar firmaya karşı sempatim olduğundan kaynaklı görüşlerim Evofone'u haklı çıkarmaya çalışıyor gibi görünse de son kullanıcı olarak bunlar tabi ki bizi ilgilendirmez. Son kullanıcının memnuniyetsizliğini dile getirmek en doğal hakkı.
Tr'deki şirkete karşı ne kadar sempatim varsa Global'deki Nothing'e karşı da o kadar (haklı ve kanıtlı sebeplerle) antipatim var. Eleştirilerimi görmek için
https://x.com/Teknovist adresimi takip edebilirsiniz. Bir markayı bu kadar seven, hakim olan bir kişi nasıl oluyorda bu kadar eleştiri yapabiliyoru sorgulamanıza sebep olacaktır
Saygılar