- Cihaz
- Nothing Phone (2a)
- Nothing OS Sürümü
- 3.2
- Kulaklık
- Diğer
Günlük hayatımızda bu kadar yaygın görünen bir cihaz olan akıllı telefonun yaratılması, muazzam bir finansal yatırım, çok çeşitli yetenekler ve titizlikle düzenlenmiş bir lojistik bale gerektiren şaşırtıcı derecede karmaşık bir süreçtir. Çoğumuz bu şık cihazları günlük olarak kullanırken, çok azımız yaratılışlarının ardındaki karmaşık süreçleri anlıyor. Son zamanlarda, "Nothing" şirketi operasyonlarına benzeri görülmemiş bir erişim sağlayarak, konseptten tüketiciye olan yolculuğa dair detaylı bir bakış sundu. Nothing tarafından sağlanan bilgilerden ve diğer endüstri kaynaklarından desteklenerek hazırlanan bu makale, bir akıllı telefonun aslında nasıl yapıldığına dair adım adım süreci derinlemesine incelemektedir.
Geliştirmenin Astronomik Maliyetleri
Bir akıllı telefonun geliştirilmesi, kalbi zayıf olanlar veya cebi sığ olanlar için bir iş değildir. Nothing, bir telefonlarını hayata geçirmenin yaklaşık 50 milyon dolara mal olduğunu belirtti. Bu devasa rakam, çeşitli kilit alanları kapsamaktadır:
Geliştirme Zaman Çizelgeleri: Zamana Karşı Yarış
Samsung veya Apple gibi büyük teknoloji şirketleri, amiral gemisi modelleri üzerinde piyasaya sürülmelerinden yaklaşık iki yıl önce aktif olarak çalışmaya başlarlar. Bu uzun zaman çizelgesi, özel teknolojiler geliştirmek ve tedarikçilerin milyonlarca bireysel bileşen talebini karşılayabilmesini sağlamak için gereklidir. Şöyle düşünün: Galaxy Fold 7 ve iPhone 16 tasarımları şu anda aktif olarak üzerinde çalışılıyor olabilir.
Ancak Nothing, daha çevik bir hızda çalışmaktadır. 10-14 aylık bir geliştirme döngüsünü hedefliyorlar. Bu hızlandırılmış zaman çizelgesi, daha düşük satış hacmine sahip daha küçük bir şirket olmaları nedeniyle mümkündür. Piyasaya sürülmelerinden bu yana yaklaşık 750.000 telefon sattıkları için, sektör devleri ile aynı büyük siparişleri vermek zorunda kalmıyorlar, bu da tedarikçilerin siparişlerini mevcut programlara dahil etmelerini sağlıyor. Dahası, Nothing'in telefonları, katlanabilir ekranlar veya özel tasarımlı işlemciler gibi kapsamlı liderlik süresi gerektiren bazı özel özelliklere sahip değildir. Nothing, Glyph arayüzü ve şeffaf tasarımlar gibi kendi özgün unsurlarını geliştirirken, bunlar birçok büyük üreticinin dahil ettiği daha son teknoloji özelliklerle aynı üretim maliyetine sahip değildir.
Yaratıcı Oluşum: Konsept ve Tasarım
Nothing'in ürün geliştirme süreci, büyük ölçüde İsveç'te, ortakları Teenage Engineering firması ile gerçekleşen bir konsept geliştirme aşamasıyla başlar.
Bu aşamadaki kararların çoğu özneldir, ekran boyutundan eğrilerin köşe yarıçapına ve cihazın ne kadar RAM'e ihtiyacı olduğuna kadar pek çok konuda. Nothing, büyük şirketlerin yaptığı gibi pahalı kullanıcı test programlarına güvenmek yerine, deneme yanılmaya ve tasarımcılarının kendi sezgilerine güveniyor. Ancak şirket, gelecekte işletim sistemleri ve kulaklıkları için beta programları ile kullanıcı testlerini artırma arzusunu dile getirdi.
Prototipleme Aşamaları: Kavramdan Gerçeğe
Üretime başlamadan önce, Nothing, endüstri standartlarına bağlı kalarak dört ayrı prototip aşamasından geçer:
Yazılım Geliştirme: Gölgelerdeki Kahraman
Donanım geliştirilme aşamasındayken, cihazın yazılımı da geliştirilmelidir. Nothing başlangıçta minimalist bir yaklaşım sergilemiştir.
Üretim: Şirket İçi mi Dış Kaynak mı?
Üretim süreci, şirketlerin şirket içi üretim ve dış kaynak kullanımı arasında karar vermek zorunda olduğu akıllı telefon üreticileri için başka bir karmaşık alandır. Yaklaşımlar yelpazesi büyük ölçüde değişmektedir:
İlk üretim hedefi, çalışan bir montaj hattı oluşturmaktır. Kurulduktan sonra, istenilen çıktı seviyelerine ulaşmak için çoğaltılması gerekir. Çin fabrikalarının nem seviyelerine uyum sağlamak için Hindistan'da nemlendiriciler kullanmak gibi küçük ayarlamalar bile yapılması gerekebilir. Önemli olan, üretim sürecini mümkün olduğunca standartlaştırmaktır.
Nothing'in çipleri için Qualcomm, ekranları ve belleği için Samsung ve kamera sensörleri için Sony dahil olmak üzere yalnızca 20 kadar kilit tedarikçiyle doğrudan bir ilişkisi vardır. Geri kalan binlerce bileşen, bileşenleri tedarik etmek ve telefonları mümkün olduğunca verimli bir şekilde monte etmekle görevlendirilen BYD tarafından müzakere edilmekte ve yönetilmektedir.
Çifte Katiller: Nakit Akışı ve Tedarik Zinciri Yönetimi
Diğerlerinden daha fazla donanım girişimini ortadan kaldıran iki önemli zorluk, nakit akışı ve tedarik zinciri yönetimidir.
Süreç, tüm bileşenlerin tam zamanında gelmesi ve tüketicilere aynı anda sorunsuz bir şekilde gönderilmesi gibi hassas bir dengeye dayanmaktadır. Bu lojistik balenin önemi ne kadar vurgulansa azdır.
Donanım Girişimlerinin Kırılganlığı
Bir akıllı telefonu pazara sunmanın karmaşık geliştirme, üretim ve finansal zorlukları, neden çoğu donanım girişiminin başarısız olduğunu açıklamaktadır. Bu startup'lar genellikle aşağıdaki ölümcül sorunlarla karşılaşmaktadır:
Bir akıllı telefonun geliştirilmesi, kalbi zayıf olanlar veya cebi sığ olanlar için bir iş değildir. Nothing, bir telefonlarını hayata geçirmenin yaklaşık 50 milyon dolara mal olduğunu belirtti. Bu devasa rakam, çeşitli kilit alanları kapsamaktadır:
- Mühendislik ve Tasarım: Yaklaşık 30 milyon dolar, telefonun her detayını geliştirmek ve iyileştirmek için çalışan yaklaşık 400 mühendis, tasarımcı ve diğer ürün uzmanlarından oluşan bir ekibin maaşı ve kaynaklarına tahsis edildi.
- Teknoloji Lisanslama: Üçüncü taraf şirketlerden kritik teknolojileri lisanslamak için önemli bir 13 milyon dolar harcandı. Bu, kablosuz teknolojiler için Qualcomm gibi devlere ve kamera optimizasyonları için diğer şirketlere ödeme yapılmasını içeriyordu. Bu, modern teknoloji geliştirmenin işbirlikçi ve genellikle maliyetli doğasını vurgulamaktadır.
- Prototipleme: Donanımın seri üretime geçirilmeden önce ince ayarını yapmak için tek başına 4 milyon dolar daha harcandı. Bu aşama, her şeyin doğru şekilde oturduğundan ve çalıştığından emin olmak için hayati önem taşır.
- Takım ve Sertifikalar: Kalan fonlar, kalıplar oluşturmak, telefonun gerekli tüm düzenleyici standartları karşılamasını sağlamak ve herhangi bir ürünün nihai başarısı için hayati öneme sahip diğer temel ancak daha az göz alıcı unsurlar gibi önemli süreçler için kullanıldı.
Geliştirme Zaman Çizelgeleri: Zamana Karşı Yarış
Samsung veya Apple gibi büyük teknoloji şirketleri, amiral gemisi modelleri üzerinde piyasaya sürülmelerinden yaklaşık iki yıl önce aktif olarak çalışmaya başlarlar. Bu uzun zaman çizelgesi, özel teknolojiler geliştirmek ve tedarikçilerin milyonlarca bireysel bileşen talebini karşılayabilmesini sağlamak için gereklidir. Şöyle düşünün: Galaxy Fold 7 ve iPhone 16 tasarımları şu anda aktif olarak üzerinde çalışılıyor olabilir.
Ancak Nothing, daha çevik bir hızda çalışmaktadır. 10-14 aylık bir geliştirme döngüsünü hedefliyorlar. Bu hızlandırılmış zaman çizelgesi, daha düşük satış hacmine sahip daha küçük bir şirket olmaları nedeniyle mümkündür. Piyasaya sürülmelerinden bu yana yaklaşık 750.000 telefon sattıkları için, sektör devleri ile aynı büyük siparişleri vermek zorunda kalmıyorlar, bu da tedarikçilerin siparişlerini mevcut programlara dahil etmelerini sağlıyor. Dahası, Nothing'in telefonları, katlanabilir ekranlar veya özel tasarımlı işlemciler gibi kapsamlı liderlik süresi gerektiren bazı özel özelliklere sahip değildir. Nothing, Glyph arayüzü ve şeffaf tasarımlar gibi kendi özgün unsurlarını geliştirirken, bunlar birçok büyük üreticinin dahil ettiği daha son teknoloji özelliklerle aynı üretim maliyetine sahip değildir.
Yaratıcı Oluşum: Konsept ve Tasarım
Nothing'in ürün geliştirme süreci, büyük ölçüde İsveç'te, ortakları Teenage Engineering firması ile gerçekleşen bir konsept geliştirme aşamasıyla başlar.
- İsveç İnovasyonu: Ayırt edici ve yenilikçi tasarımlarıyla tanınan Teenage Engineering'deki yaratıcı ekip, Nothing'in ürünlerinin ilk konseptlerini geliştirmek için bir ölçüde bağımsız çalışır. Tom Howard ve CEO Jasper liderliğinde, cihazın şeffaflığı, Glyph arayüzü, genel estetiği ve seçilen malzemeleri gibi temel tasarım unsurlarını beyin fırtınası yaparak geliştirirler. Esasen, ürünün "ruhunu" geliştirir ve daha sonra bu temeli Nothing'in tasarım ekibine devrederler.
- Londra Stüdyosu:İlk konseptler belirlendikten sonra, Londra'daki tasarım ekibi görevi devralır. 17 kişilik ekip, bu ilk fikirleri üretilebilir ürünlere dönüştürmekle görevlidir. Bu aşama, üç ana yöntem kullanarak ürünün temel şekillerini belirlemekle başlar:
- Köpük Modelleme: Telefonun genel boyutlarını tahmin etmek için köpük çeşitli şekillerde kesilir.
- 3D Baskı: Daha fazla hassasiyet gerektiğinde bu yöntem kullanılır ve daha detaylı şekiller ve bileşenler oluşturulmasına olanak tanır.
- CNC İşleme: Bireysel bileşenleri test etmek için son derece hassas boyutlara ihtiyaç duyulduğunda, detaylı, yüksek hassasiyetli modeller oluşturmak için Bilgisayarlı Sayısal Kontrol (CNC) işleme kullanılır.
Bu aşamadaki kararların çoğu özneldir, ekran boyutundan eğrilerin köşe yarıçapına ve cihazın ne kadar RAM'e ihtiyacı olduğuna kadar pek çok konuda. Nothing, büyük şirketlerin yaptığı gibi pahalı kullanıcı test programlarına güvenmek yerine, deneme yanılmaya ve tasarımcılarının kendi sezgilerine güveniyor. Ancak şirket, gelecekte işletim sistemleri ve kulaklıkları için beta programları ile kullanıcı testlerini artırma arzusunu dile getirdi.
Prototipleme Aşamaları: Kavramdan Gerçeğe
Üretime başlamadan önce, Nothing, endüstri standartlarına bağlı kalarak dört ayrı prototip aşamasından geçer:
- T0: Prototiplemenin ilk aşaması T0 olarak bilinir ve ilk konsept prototipidir.
- EVT (Mühendislik Doğrulama Testi): Bu, telefonun mühendisliğinin test edilip doğrulandığı yerdir.
- DVT (Tasarım Doğrulama Testi): Bu, daha yüksek kalite ve doğruluğa sahip prototiplerle genellikle telefonun tasarımının doğrulandığı yerdir.
- PVT (Üretim Doğrulama Testi): Bu son aşamada, prototipler son ürüne çok benzerdir ve inceleme için medyaya ve test kuruluşlarına gönderilir.
Yazılım Geliştirme: Gölgelerdeki Kahraman
Donanım geliştirilme aşamasındayken, cihazın yazılımı da geliştirilmelidir. Nothing başlangıçta minimalist bir yaklaşım sergilemiştir.
- İlk Yaklaşım: Piyasaya sürüldüğünde, Nothing'in oldukça küçük olan Londra ofisi, bazı basit widget'lar ve temel uygulamalar oluşturmaya odaklandı ve öncelikle temel Android sistemine dayanmaya karar verdi. Altta yatan işletim sistemi tamamen sözleşmeli üreticilerine dış kaynak olarak verildi.
- Dış Kaynak Kullanımının Sınırlamaları: Birçok sözleşmeli üretici, temel düşük seviyeli yazılım geliştirmeyi bir hizmet olarak sunmaktadır ve Nothing de bundan faydalandı. Bu, hemen büyük bir yazılım ekibi kurmak zorunda kalmadan piyasaya sürülmelerini sağladı. Ancak bu strateji, bazılarının vasat olarak kabul edebileceği bir yazılım deneyimine yol açtı.
- Şirket İçi Bir Ekip Oluşturma: Piyasaya sürüldüklerinden beri Nothing, OnePlus Oxygen OS ekibinden birçok kişi de dahil olmak üzere çok sayıda geliştirici işe aldı. Şirket ayrıca Ratio Launcher üzerinde çalışmış önemli kişileri de işe aldı. Nothing şu anda düşük seviyeli geliştirmenin kontrolünü geri almaya ve kendi özelleştirilmiş Android sürümünü oluşturarak kullanıcı deneyimini geliştirmeye çalışıyor. Şirket ayrıca kullanıcıya yönelik yazılımlar için on üç geliştirici daha işe aldı.
- Kamera Optimizasyonları: Telefon yazılımı geliştirmesinin bir diğer önemli yönü de kameradır. Şirket, kendi tescilli algoritmalarını oluşturmak yerine, önceden var olan yazılımları lisanslamayı seçti ve bunun için milyonlarca dolar ödedi. Nothing, bu özelliklerin daha fazlasını zamanla şirket içinde getirmeyi planlıyor.
Üretim: Şirket İçi mi Dış Kaynak mı?
Üretim süreci, şirketlerin şirket içi üretim ve dış kaynak kullanımı arasında karar vermek zorunda olduğu akıllı telefon üreticileri için başka bir karmaşık alandır. Yaklaşımlar yelpazesi büyük ölçüde değişmektedir:
- Dikey Entegrasyon: Samsung ve Oppo gibi markalar genellikle en önemli cihazlarını kendi tesislerini kullanarak şirket içinde üretirler.
- Kontrollü Dış Kaynak Kullanımı: Apple, Foxconn gibi üreticileri kullanırken, yerinde mühendislerle tüm süreç üzerinde sıkı bir kontrol sağlar ve hayati kararlar hala Apple tarafından verilir.
- Kitlesel Dış Kaynak Kullanımı: Samsung bile, Galaxy A3 ve A22 gibi düşük seviyeli cihazların üretimini Çinli üreticilere dış kaynak olarak vermekte, bu da dış kaynaklı ortakların daha küçük, yerel kararların çoğunu almasına olanak tanımaktadır.
İlk üretim hedefi, çalışan bir montaj hattı oluşturmaktır. Kurulduktan sonra, istenilen çıktı seviyelerine ulaşmak için çoğaltılması gerekir. Çin fabrikalarının nem seviyelerine uyum sağlamak için Hindistan'da nemlendiriciler kullanmak gibi küçük ayarlamalar bile yapılması gerekebilir. Önemli olan, üretim sürecini mümkün olduğunca standartlaştırmaktır.
Nothing'in çipleri için Qualcomm, ekranları ve belleği için Samsung ve kamera sensörleri için Sony dahil olmak üzere yalnızca 20 kadar kilit tedarikçiyle doğrudan bir ilişkisi vardır. Geri kalan binlerce bileşen, bileşenleri tedarik etmek ve telefonları mümkün olduğunca verimli bir şekilde monte etmekle görevlendirilen BYD tarafından müzakere edilmekte ve yönetilmektedir.
Çifte Katiller: Nakit Akışı ve Tedarik Zinciri Yönetimi
Diğerlerinden daha fazla donanım girişimini ortadan kaldıran iki önemli zorluk, nakit akışı ve tedarik zinciri yönetimidir.
- Karmaşık Tedarik Zinciri: Nothing'in telefonlarında 2.000'den fazla ayrı bileşen bulunmaktadır. Glyph arayüzü bile kendisi yüzlerce LED ve ilgili devrelerden oluşan tek bir bileşendir. Karşılaştırma için, kulaklıklarında yalnızca 400'den biraz fazla bileşen bulunmaktadır. Bu binlerce bileşenden herhangi biri gecikirse veya kusurlu olursa, tüm üretim hattı durma noktasına gelir.
- Nakit Akışı Sorunları: Gecikmeleri önlemek için önceden sipariş vermek, ikinci sorunu yani nakit akışını ortaya çıkarır. Nothing gibi daha küçük bir şirket, bileşenleri için sektör devlerinden yüzde 15 ila 20 daha fazla ödemek zorundadır. Ayrıca genellikle daha az uygun ödeme koşullarıyla karşı karşıya kalırlar ve genellikle bileşenleri almadan 30 gün önce ödeme yapmak zorunda kalırlar. Örneğin, 100.000 adet üretmeleri gerekiyorsa, üretime başlamadan önce 36 milyon dolar ödemek zorunda kalacaklardır.
Süreç, tüm bileşenlerin tam zamanında gelmesi ve tüketicilere aynı anda sorunsuz bir şekilde gönderilmesi gibi hassas bir dengeye dayanmaktadır. Bu lojistik balenin önemi ne kadar vurgulansa azdır.
Donanım Girişimlerinin Kırılganlığı
Bir akıllı telefonu pazara sunmanın karmaşık geliştirme, üretim ve finansal zorlukları, neden çoğu donanım girişiminin başarısız olduğunu açıklamaktadır. Bu startup'lar genellikle aşağıdaki ölümcül sorunlarla karşılaşmaktadır:
- Maliyetleri Geri Kazanamama: İlk ürün anında başarılı olmazsa, büyük ön maliyetler asla geri kazanılamaz.
- Üretimde Yavaşlamalar: Üretim yavaşladığında, şirketler hızla nakit sıkıntısı çeker.
- Fon Toplayamama: Üretim ve operasyonların büyük maliyetini finanse etmek için yeterli sermayeyi toplama kapasitesi olmadan, bir startup hayatta kalamaz.